
در واقع چسبندگی خاک یک ویژگی ذاتی آن می باشد که وابسته به اصطکاک بین دانه های خاک نمی باشد.
به طور کلی سه عامل ایجاد چسبندگی در خاک به شرح زیر می باشد:
1- نیروهای الکتروستاتیک در رسهای پیشتحکیم یافته و سخت شده. (منظور از رس های پیش تحکیم یافته خاک رسی می باشد که در آن OCR بزرگتر از یک می باشد )
2- سیمانی شدن بوسیلهٔ Fe۲O۳ و CaCO۳ و NaCl و …
3- ریشهٔ گیاهان
همچنین ممکن است چسبندگی ظاهری در خاک دیده شود.
دو دلیل اصلی ایجاد چسبندگی ظاهری به شرح زیر است :
1- فشار مویینگی منفی (در اثر مرطوب شدن از دست خواهد رفت)
2- فشار آب حفرهای که در اثر بارگذاری زهکشی نشده ایجاد میشود. (با گذر زمان از بین میرود.)
برای تعریف مصالح مختلف در نرم افزار Geostudio زیر مجموعه Slope/W ابتدا باید دیدی نسبت به مقادیر چسبندگی خاک های مختلف داشته باشیم.
توجه 1 : برای آشنایی با مقادیر زاویه اصطکاک داخلی خاک های مختلف به پست مربوط به آن ( بررسی مقادیر زاویه اصطکاک داخلی خاک های مختلف ) مراجعه نمایید.
توجه 2 : برای آشنایی با مقادیر وزن مخصوص خاک های مختلف به پست مربوط به آن ( بررسی مقادیر وزن مخصوص خاک های مختلف ) مراجعه نمایید.
در ادامه مقادیر چسبندگی خاک های ریزدانه و درشت دانه آورده شده است.
سلام وقت بخیر دوست عزیز
مطالب بسیار مفید و جالب هستند. بنده در حال انجام برداشت زمین شناسی (مپینگ) در یک پروژه تونل خاکی هستم، خواستم ببینم منبع دقیق و قابل استنادی برای تعیین پارامترهای چسپندگی، وزن مخصوص و ضریب اصطکاک داخلی از طریق برداشت زمین شناسی دارید ؟
امکانش هست منابع موارد ذکر شده در این سایت را برایم میل کنید. ممنون
سلام و تشکر از حسن نظر شما
برای هر یک از پارامترهای مد نظر بایستی تست انجام شود به عنوان مثال برای به دست آوردن زاویه اصطکاک و چسبندگی خاک باید از آزمایش سه محوری (Triaxial) یا برش مستقیم (Direct Shear Test) استفاده کرد یا همچنین می توان در field از ازمایش نفوذ استاندارد یا نفوذ مخروط استفاده کرد.
ان شاالله سعی می کنیم به زودی منبع تمامی مقادیر را در پست های مرتبط ذکر کنیم پس از درج منابع، به ایمیل شما اطلاع رسانی خواهد شد.
موفق باشید.