تحلیل و بررسی کنترل کیفیت آجر در محل و انواع آن
در این پست برای شما همراهان گروه مهندسی فراعمران در خصوص تحلیل و بررسی کنترل کیفیت آجر در محل و انواع آن صحبت خواهیم کرد.
کنترل کیفیت آجر امری مهم می باشد. آجرها بلوک های ساختمانی یک سازه هستند.
آجر بیشترین ماده استفاده شده در ساخت و ساز است.
به عنوان یک مهندس، شما باید بدانید که چگونه کنترل کیفیت آجر را در محل بررسی کنید.
یک آجر باکیفیت باید به لحاظ شیمیایی منفعل باشد، بدین معنی که در تماس با مواد دیگر واکنش ندهد.
در این پست به آموزش نحوه بررسی کنترل کیفیت آجر در محل می پردازیم. با ما همراه باشید.
چگونگی بررسی کنترل کیفیت آجر در محل :
برای انتخاب کیفیت مناسب آجر باید آجر را به لحاظ عوامل زیر تست کنید :
1 . یکنواختی رنگ، اندازه و شکل
یک آجر باکیفیت باید به خوبی پخته شود و دارای رنگ قرمز پررنگ یا مسی باشد، هر رنگ دیگر نشان دهنده خامی یا پخت بیش از حد اجر است.
اگر آجر بیش از حد بپزد یا خام باشد شکل خود را از دست می دهد.
آجر باید اندازه ای یکنواخت داشته باشد و هیچ گونه برجستگی روی لبه ها دیده و یا احساس نشود. هرچه این قبیل نقص ها بیشتر باشد،
نیاز به ملات بیشتری خواهیم داشت و در نهایت هزینه های ساخت افزایش می یابد. آجر خوب باید دارای لبه هایی تیز باشد.
یک آجر باکیفیت باید دارای ابعاد دقیق باشد، اما ابعادی با خطای 3± نیز قابل قبول است.
در شکل 1 یک نمونه کنترل کیفیت آجر در محل، دقت در ابعاد نشان داده شده است.
شکل 1 . کیفیت آجر در محل، دقت در ابعاد
2 . تست سختی :
آجر را با استفاده از ناخن های خود خراش دهید. آجری که خوب باشد، نباید هیچ اثری از ناخن بر روی آن بماند.
آجر را از ارتفاع 1/5 متر روی زمین بیندازید. آجر باکیفیت وقتی از ارتفاع 1/5 متری سقوط کند، نباید بشکند.
دو آجر را در دستانتان بگیرید و آن ها را به یکدیگر بکوبید. از آجر خوب، یک صدای فلزی یا صدای زنگ مانند شنیده می شود.
اگر آجر بدون هیچ صدایی شکسته شود، برای ساخت و ساز مناسب نیست.
در شکل 2 یک نمونه کنترل کیفیت آجر در محل، تست سختی نشان داده شده است.
شکل 2 . کیفیت آجر در محل، تست سختی
بررسی یکنواختی :
آجر را بشکنید و آن را بررسی کنید. آجر باکیفیت خوب باید یکنواخت، فشرده و بدون کلوخه باشد.
تست جذب آب :
یک آجر خوب باید زمانی که در آب به مدت 24 ساعت غوطه ور می شود کمتر از 20 درصد آب را جذب کند.
اگر آجر بیش از حد مجاز آب جذب کند، باعث می شود آب را بیش از اندازه از ملات سیمان جذب کند.
این موضوع نهایتا بر میزان چسبندگی بین اجر و ملات تأثیر می گذارد.
برای تست جذب آب، روش زیر را دنبال کنید :
1 . یک آجر را بردارید و آن را وزن کنید (w1)
2 . آجر را به مدت 24 ساعت در آب غوطه ور کنید؛ و سپس آن را وزن کنید(w2)
درصد افزایش وزن آجر را با استفاده از تفاضل وزن های فوق نسبت به وزن آجر می باشد.
بررسی شوره زنی روی آجرها :
شوره زنی در حقیقت رسوب نمک است که روی سطح آجر دیده می شود. این شوره ها معمولا سفیدرنگ هستند.
این شوره ها نشان دهنده وجود نمک های سدیم و پتاسیم در اجر هستند. این نوع اجر برای ساخت و ساز مناسب نیست.
خاک های مورد استفاده در ساخت آجر باید بدون سولفات، پتاسیم و سدیم باشد.
نمک های چنین اجری در تماس با آب حل خواهند شد.
در شکل 3 یک نمونه کنترل کیفیت آجر در محل، شوره زنی روی آجرها نشان داده شده است.
برای بررسی وجود شوره فرآیند زیر طی می شود :
شکل 3 . کیفیت آجر در محل، شوره زنی روی آجرها
1 . یک سینی صاف را بردارید و آن را تا ارتفاع 2/5 سانتی متری از آب مقطر پر کنید.
2 . پنج آجر را به عنوان یک نمونه آزمایشی بردارید و این آجرها را به صورت عمودی در کنار یکدیگر، در سینی حاوی آب مقطر قرار دهید. اکنون صبر کنید تا آب توسط آجر جذب شود.
3 . دوباره آب را تا ارتفاع 2/5 سانتی متری پرکنید و اجازه دهید که آب مانند بالا جذب شود (تبخیر دوم).
4 . اکنون بعد از تبخیر دوم، آجر را طبق جدول زیر بررسی کنید :
آجر تنها در صورتی استفاده می شود که میزان شوره از کم تا متوسط باشد.
تست های فوق الذکر تست های ساده و قابل اعتمادی است که معیاری از کیفیت آجر در محل ارائه می دهد.
پیشنهاد مطالعه : انواع مصالح ساختمانی مدرن و کاربردهای آن ها
منبع :
مقاله ترجمه شده ی چگونگی بررسی کیفیت آجرها در محل، توسط عظیم مرادی